MEĐUNARODNI DAN EPILEPSIJE I NACIONALNI DAN OBOLJELIH OD EPILEPSIJE U HRVATSKOJ 2024.

U Hrvatskoj je i ove godine nastavljen niz uspješno obilježenih dana epilepsije, istovremeno su popraćeni Međunarodni dan epilepsije i Nacionalni dan oboljelih od epilepsije. Nastavljena je tradicija u okviru brojnih aktivnosti u organizaciji Hrvatske udruge za epilepsiju, Hrvatske lige protiv epilepsije, Referentnog centra Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za epilepsiju (pridruženi ERN EpiCARE centar), Referentnog centra Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za preoperativnu obradu bolesnika s epilepsijom, Referentnog centra Ministarstva zdravstva za epilepsije i konvulzivne bolesti razvojne dobi, Hrvatskog društva za dječju neurologiju Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog društva za EEG i kliničku neurofiziologiju Hrvatskog liječničkog zbora, Odjel za dječju neurologiju i epileptologiju, Klinike za pedijatriju KBC Sestre milosrdnice (pridruženi ERN EpiCARE centar) i udruge Dravet sindrom Hrvatska.

Od velike su važnosti dvije kampanje koje prethodne samim danima epilepsije. Prva od njih je kampanja „50 milijuna koraka“ (engl. 50 Million Steps Campaign) u kojima se širu javnost poziva da se pridruži i zakorači na putovanju s epilepsijom i poduzme korak protiv stigme, barem po jedan korak za svaku od 50 milijuna osoba u svijetu koje boluju od epilepsije. U skladu sa sveobuhvatnim ciljem dana epilepsije, ova kampanja nastoji podići svjesnost, razbiti mitove i poboljšati razinu znanja o epilepsiji. Ovu su kampanju u Hrvatskoj prethodnih godina podržali brojni sportski velikani, a ove godine zlatna Hrvatska vaterpolska reprezentacija.

Kao i prethodnih godina u ovoj su kampanji prednjačile šetnje u organizaciji Osnovne škole Zorke Sever, Neuropsihijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot“, Podružnice Hrvatske komore medicinskih sestara Sisačko-moslavačke županije, Opće bolnice Sisak i Srednje škole Viktorovac.

Druga značajna kampanja je „Osvijetlimo epilepsiju!“ koja se također obilježava diljem svijeta osvjetljavanjem znamenitosti ljubičastom bojom epilepsije. Građani tjednima unaprijed pripremaju ljubičasta svjetla na poznatim građevinama. Ove je godine ljubičasto svijetlilo 27 velikih hrvatskih gradova.

Posljednjih godina središnje manifestacije su održane izvan središnjice HUE u Zagrebu, kako bi se dodatno osnažile lokalne zajednice u borbi protiv stigme povezane s epilepsijom. Grad domaćin je 12. veljače 2024. godine bila Pula s našom članicom Pamelom Pipan na čelu organizacijskog odbora. Na sam središnji dan, aktivnosti su započele u ranim jutarnjim satima podjelom medicinskih stručnjaka u timove koji su održali predavanja u 8 pulskih osnovnih i srednjih škola, s ciljem mijenjanja stavova već u najranijoj dobi. Učenici su pažljivo slušali o epilepsiji, aktivno sudjelovali u predavanju, učili o simptomima bolesti, kako pravilno reagirati kod epileptičkog napadaja te kako pružiti podršku osobama koje žive s epilepsijom. Neki su se odvažili i na igrokaz pružanja prve pomoći kod epileptičkog napadaja.

Predavanje povodom dana epilepsije u sedmim razredima Osnovne škole Vidikovac, Pula.

Ovogodišnja se manifestacija odvijala pod pokroviteljstvom Predsjednika RH, Ministarstva zdravstva RH, Istarske županije i Grada Pule, čime je stavljena na razinu javnozdravstvene akcije od nacionalne vrijednosti. Ovim su povodom gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić i zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić u Komunalnoj palači primili članove Hrvatske udruge za epilepsiju i organizatore manifestacije iz suradnih stručnih društava.

Posebna zahvala i dr. Gordani Antić iz Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije.

U ranim poslijepodnevnim satima Opća bolnica Pula omogućila je prostorije za Savjetovalište za djecu i odrasle u koje su se mogle obratiti osobe s epilepsijom i članovi njihovih obitelji vezano tražeći medicinske, pravne i druge savjete.

Naknadno su, simbolično, u znak podrške osobama s epilepsijom, puštani ljubičasti baloni ispred Medicinske škole u Puli.

U kasnim poslijepodnevnim satima, održan je, sada već tradicionalni, hibridni simpozij „Živjeti s epilepsijom“ u dvorani Grand Hotela Brioni, s pozivom svima na stvaranje svijeta u kojem se epilepsija razumije, prihvaća i učinkovito upravlja, u kojem svaki pojedinac koji živi s epilepsijom može živjeti život bez stigme i diskriminacije. Hibridnim oblikom simpozija omogućuje se sudjelovanje većeg broja sudionika,  poput osoba s epilepsijom, njihovih bližnjih te stručnjaka različitih profila čiji je cilj poboljšanje kvalitete života osoba s epilepsijom.

Na temu epilepsije dječje dobi – diferencijalne dijagnoze predavala je dr.sc. Ivona Močenić, o prognozi epilepsije kod djece dr. Iva Šeparović, a dr. Biljana Đapić Ivančić o genetski generaliziranoj epilepsiji. Dr. Nevia Novak prezentirala je da gubitak svijesti ne znači uvijek epileptički napadaj. Dr. Zrinka Čolak Romić predavala je o ketogenoj dijeti u odraslih bolesnika s epilepsijom dok je o iskustvima odrasle oboljele osobe na ketogenoj dijeti govorio Dominik Marković. Stella Ponte predstavila je rad IBE Youth Team-a.

Predivan i uspješan dan, pun entuzijazma, zajedničkih ciljeva i nastojanja, završen je zajedničkim slikanjem ispred ljubičasto osvijetljene pulske Arene.

Zahvaljujemo Jeleni Vuković, našoj poznatoj paraolimpijki na sjajnim riječima podrške!